Fuchsia
 
A fukszia
 
A fuksziák gondozása
 
A fuksziák teleltetése
 
Fukszia képek
 
Fukszia linkek

Pirisi Zoltán
piz@vipmail.hu

Fuchsia Annabel Fuchsia Marinka? Fuchsia Deep Purple Fuchsia Fuchsia
A fuksziák története

Eredetileg a fuksziák fő elterjedési területe Dél-Amerika nyugati partvidéke, Mexikótól Patagóniánig. Egyes fajok Tahitin és Új-Zélandon élnek. A legtöbb fukszia ligetes hegyi erdőkben 3000 méter magasságig él. Itt magas a páratartalom, a talaj humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű és levegős.

Az első európai, aki egy fuksziát megfigyelt és leírt ChCharles Plumierarles Plumier francia botanikus volt. Plumier több dél-amerikai expedícióban is részt vett. Harmadik útján 1695-ben Santo Domingo szigetén fedezett fel egy új növényt, melyről 1703-ban megjelent könyvében számolt be. Az új fajnak a "Fuchsia triphylla flore coccinea" nevet adta. Plumier a Fuchsia szót a német botanikus Leonard Fuchs tiszteletére alkotta meg. A névben a triphylla háromlevelűt, a flore coccinea pirosvirágút jelent. A faj ma a Fuchsia triphylla nevet viseli.

A 18. és 19. század folyamán egyre újabb fajokat fedeztek fel, és hoztak Európa botanikus kertjeibe. A fuksziák a természetben is nagy változatosságot mutatnak a virágok formáját és színét illetően. Ezt kihasználva a 19. század során nemesítő munka kezdődött. A nemesítők Első nyomtatásban megjelent fuksziakét tiszta vadfaj keresztezéséből állítottak elő új hibrideket, majd ezeket is keresztezték egymással, illetve másik vadon élő fajokkal. A 19. századi nemesítő munkában Anglia járt élen, de jelentős eredményeket értek el Francia-, és Németországban is. A Németországban nemesített fajták közül a tryphilla hibridek ma is népszerűek. Ezek fürtös virágzatú, tűző napot elviselő fajták.

A 20. század elején a fuksziák iránti érdeklődés Európában érezhetően csökkent. Egyre kevesebb új fajta jelenik meg. 1929-ben Kaliforniában megalakították a világ első fuksziatársaságát az American Fuchsia Societyt. Új nemesítési irányvonal bontakozott ki, mégpedig a nagyvirágú hibridek létrehozása. Az új hibridek az európai fuksziakedvelőket is újra lázba hozták. Megalakultak az európai fuksziatársaságok is és újra lendületet kapott a nemesítési munka.

Azt, hogy ma hány fukszia hibrid létezik senki sem tudja pontosan megmondani. A leggyakrabban emlegetett szám 10.000 körülire becsüli a változatok számát.


Források:
Manfried Kleinau : Die Entdeckung und Verbreitung der Fuchsie
Karl Strümper: 300 Jahre Fuchsien
Reinhald Heinke: Fuksziák az erkélyen, a teraszon és a kertben (Unikornis Kiadó)
 
A képek forrása:
Manfried Kleinau : Die Entdeckung und Verbreitung der Fuchsie
Tickner, The Genus Fuchsia, Margam Park 2004 (CD)