Fuchsia
 
A fukszia története
 
A fukszia gondozása
 
A fukszia
 
Fukszia képek
 
Fukszia linkek

Pirisi Zoltán
piz@vipmail.hu

Fuchsia Annabel Fuchsia Marinka? Fuchsia Deep Purple Fuchsia Fuchsia
A fukszia teleltetése

A fuksziák egynyári növényként ültetve is szépen felhasználhatók, de ha nem szeretnénk minden évben új töveket vásárolni, vagy egy-két kedvenc fajtánkat szeretnénk megőrizni, akkor gondoskodnunk kell növényeink téli elhelyezéséről.

A fuksziák többsége a magyarországi éghajlati viszonyok között nem télálló. Léteznek ugyan fagytűrő, egész évben a kertben nevelhető fajták, de legtöbb fuksziáinkat a tél beköszönte előtt fagymentes helyre kell szállítanunk. A teleltetést általában október végén, november elején, az első fagyok beálltakor kell megkezdeni. A teleltetés előtti hetekben kezdjük el növényeinket felkészíteni a pihenőidőszakukra. Kevesebbet öntözzünk, ne tápoldatozzunk, hagyjunk időt a hajtások fásodására, hiszen az ilyen ágak biztosabban átteleltethetők. A teleltetésre szolgáló helység mindenképpen fagymentes legyen. Az ideális az 5-10 Celsius fok hőmérsékletű, világos, viszonylag párás hely, például üvegház. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor sem kell lemondanunk a teleltetésről. Ha van egy fagymentes pincénk, lépcsőházunk, ott a fuksziák kellő odafigyelés mellett átvészelhetik a telet.

Teleltetés világos helyen

Ha a teleltetéshez világos hely áll rendelkezésünkre, akkor fuksziáink egész télen megőrízhetik levélzetüket, tavasszal korán virágzásra bírhatók. Ne tápoldatozzunk és csak mérsékelten öntözzük, ne feledjük, hogy a tél pihenőidőszak, nem célunk, hogy növényeinket télen is virágzásban tartsuk! Világos helyen a még nem fás szárú, gyengébb, vagy fiatal növényeket is könnyen átteleltethetjük.

Fukszia télen világos lépcsőházban

Ideális hely lehet a világos lépcsőház, lépcsőforduló. Ha kis helyre vagyunk kénytelenek növényeinket összezsúfolni, akkor megtehetjük, hogy az anyatövekről augusztusban dugványokat szedünk, és csak ezeket teleltetjük át.

Rendszeresen ellenőrizzük növényeinket, távolítsuk el az esetlegesen elszáradt részeket. Ha kártevők jelennének meg, védekkezzünk rovarölő szerrel.

 

Teleltetés sötét helyen

A fuksziákat teleltethetjük sötét helyen is, ebben az esetben viszont számítanunk kell arra, hogy leveleiket fény hiányában lehullajtják. Ilyenkor a növények látványa nem a legszebb, viszont a jó idő beköszöntével a száraznak látszó tövek újra kihajtanak. Ha csak sötét pincében van módunk telelteni, akkor csak a már elfásodott szárú növények teleltehetők át biztonsággal, a fiatal még lágy szárú dugványok nem biztos, hogy túlélik a telet.

Fukszia télen sötét pincében

A pincékben a magas páratartalom okozhat még gondot. A zöld részeken penészesedést, rothadást tapasztalhatunk. A tél folyamán többször ellenőrizzük növényeinket, távolítsuk el a beteg részeket, dobjuk ki a lehullott leveleket, penészes virágokat. Sok termesztő a teleltetés előtt a fuksziákat visszametszi, a leveleket, virágokat és általában minden zöld részt eltávolít, így előzve meg a magas víztartalmú szárrészek rothadását.