Fuchsia
 
A fuksziák története
 
A fukszia
 
A fuksziák teleltetése
 
Fukszia képek
 
Fukszia linkek

Pirisi Zoltán
piz@vipmail.hu

Fuchsia Annabel Fuchsia Marinka? Fuchsia Deep Purple Fuchsia Fuchsia
A fukszia gondozása

Környezeti igények, elhelyezés, ültetés

A fuksziák nem tartoznak a legigénytelenebb növények közé, de megfelelően kiválasztott ültetési hely és gondos ápolás esetén biztosan számíthatunk tavasztól őszig tartó virágpompájukra. Ideális számukra a félárnyékos fekvés. A tűző napot a legtöbb fajta nehezen viseli. Szeretik a levegős helyet, viszont nem tűrik a túlzottan kitett fekvést, mivel az erős szél ágaikat könnyen letörheti. Víz és tápanyagigényes növények, kedvelik a párás levegőt.

A fuksziák számára az ideális helyek a következők:

  • keleti fekvésű erkély, ahová reggel süt a nap
  • délnyugati, nyugati, északnyugati fekvés, ahol kora reggel, illetve este süt a nap
  • a ház nyugati, vagy keleti falánál lévő ágyások
  • félárnyékos ágyások

A fuksziák lehetnek csüngő, vagy felfelé törő növekedésűek, de a virágok minden esetben csüngők. A fukszia nagyon szépen érvényesül akkor, ha szemmagasságban helyezzük el, vagy alulról látunk rá. A csüngő típusok különösen jól mutatnak ámpolnákban, függőkosarakban, vagy erkélyládákban. A fuksziákat nem csak cserépbe, dézsába, virágládába ültethetjük, hanem kertünk félárnyékos ágyásaiba is. Szabadföldi kiültetés esetén válogassunk a felfelé törő hajtásrendszerű fajták közül, vagy ültessünk magasított ágyásba. A törzses fukszia, vagy fukszia fácska mind dézsába, mind ágyásba ültetve különleges, elegáns dísze lehet kertünknek, balkonunknak.

Első pillantásra talán nehéznek tűnik megtalálni az ideális helyet a fuksziák számára, de ha megtaláltuk biztosan nem fogunk csalódni növényeinkben. Vegyük figyelembe, hogy a fuksziák erdei növények, hazájukban jó vízáteresztő képességű talajban élnek, magas a páratartalom, szűrt fényt kapnak. Próbáljuk ezeket a körülményeket a lehető legjobban utánozni, és a fuksziák gazdag virágzással hálálják majd meg.

Ha végiggondoljuk a fuksziák igényeit, akkor világosan láthatjuk, hogy jó megoldást kínálnak olyan helyeken (árnyékos, félárnyékos erkélyek, teraszok, ágyások), ahol a megszokott egynyári- és balkonnövényeinkkel csődöt mondanánk.

A jó termesztőközeg (virágföld) fontos a fuksziák számára. Mivel viszonylag vízigényes növények, ezért az ültetéshez használt föld legyen jó víztartó képességű, humuszban gazdag, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű is. A fuksziák a semleges, vagy enyhén savas kémhatású (pH=6-7) talajt kedvelik. A kereskedelemben kapható jó minőségű virágföldek megfelelőek számukra. Ha a fuksziát szabadföldbe ültetjük, javítsuk a a földet szerves anyagokkal, komposzttal, tőzeges virágfölddel.

A megvásárolt növényeket lehetőleg minél előbb ültessük át. Válasszunk megfelelő méretű (viszonylag nagy) cserepet. Ha szabadföldbe ültetünk ássunk nagyobb gödröt, mint amekkora a cserép mérete volt. A fukszia ne kerüljön magasabbra, vagy mélyebbre, mint ahogy előző edényében volt.

Ápolás

A nyár folyamán gondoskodjuk a vízellátás folyamatosságáról. Ne hagyjuk kiszáradni a fuksziák földjét. Ellenkező esetben a virágzás hetekig szünetelhet. Öntözéskor egyszerre nagyobb mennyiségű vizet adjunk, nedvesítsük át a teljes földlabdát. Kerüljük a pangó víz kialakulását, a fölösleges vizet mindig öntsük ki a cserépalátétből.

A fuksziák folyamatos virágtömegük fenntartásához sok tápanyagot igényelnek. Használjunk hosszabb hatású táprudakat, vagy tápoldatokat. Ne trágyázzunk száraz földet, kerüljük a túladagolást, kövessük a csomagolás utasításait. Csak a fő növekedési időszakban trágyázzunk, a be nem gyökeresedett dugványokat ne tápoldatozzuk.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek. Ha nem akarunk magot termeszteni, vagy nem különösen szépek a termések, akkor folyamatosan távolítsuk el a az elnyílott virágokat és terméskezdeményeket, ezzel is újabb virágzásra ösztönözve növényeinket.

Teleltetés

A fuksziák a télálló fajták kivételével nem fagytűrők. Az első fagyok beköszönte előtt a fuksziákat fagymentes helyre kell szállítanunk. A fuksziák teleltetése nem bonyolult feladat, aki teleltetett már muskátlit, annak a fukszia sem fog gondot okozni. A fuksziák teleltetéséről részletesebben a Teleltetés oldalon olvashat.

Metszés

A fuksziák jól tűrik a metszést. Egy kis türelemmel és ügyességel törzses fácskává, vagy akár cserépben nevelt bonsaijá alakíthatók. A metszés időpontja a kora tavasz, még a hajtások megjelenése előtt. Vágjunk le minden beteg, sérült ágat. Alakítsunk ki levegős ágszerkezetet, kurtítsunk vissza az összes ágat legalább harmadával. A hajtások visszacsípése elősegíti a bokrosodást.

Hajtatás

Magyarországon a fagyérzékeny növényeket nem tanácsos május második fele előtt véglegesen a szabadba vinni. Ha lehetőségünk van rá, kezdjük el korábban fuksziáink hajtatását. Hajtatásra egy világos, fagymentes, nem túl meleg (15 Celsius fok körüli hőmérsékletű) és párás helység ideális. Ilyen lehet az üvegház, fóliasátor, világos lépcsőház, üvegezett erkély. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor a hajtatást májusban kezdhetjük, ekkor azonban a fuksziák később borulnak virágba.

Szaporítás

A fuksziák szaporíthatók magvetéssel, de az eljárás nehézkes és a magoncok nem feltétlenül öröklik őseik tulajdonságait. A magvetést leginkább csak termesztők és új fajták létrehozói alkalmazzák.

A fuksziák szaporításának legegyszerűbb módja a zöld dugványozás. A növekedési időszak bármely időpontja megfelelő, de lehetőleg ne a legnagyobb nyári forróságban végezzük. A dugványokat védett, párás helyen neveljük.